Intrebari Frecvente

forzat-tiparit-tipografie-Color-Cube

Intrebari frecvente

  1. In ce program sa-mi scriu cartea?

Tipografie Digitala Color Cube iti recomanda programul de editare carti Adobe InDesign care este cel mai folosit program de tehnoredactare, lider in industrie pentru machetare si design. Se poate folosi pentru publicatii tiparite: creare si publicare carti, reviste, afise, pliante, postere, brosuri, etc.

Tehnoredactare-Indesign
Tehnoredactare-Indesign

O lucrare tehnoredactata in programul Microsoft Word se trimite salvata in format PDF, pentru a nu-si pierde caracteristicile.

Tipografie Color Cube recomanda: Inainte de a incepe editarea textului redimensionati pagina programului de editare conform dimensiunilor finite pe care le doriti sa le aiba cartea in final.

  1. Folosesc diacritice sau nu?

Diacriticele sunt semnele grafice speciale, care, adăugate unui simbol grafic, îi conferă o anumită valoare.

Daca lucrarea ta este intr-o limba de circulatie internationala vei folosi semnele specifice acelei limbi. Daca lucrarea ta este in limba romana, Tipografie Color Cube iti recomanda sa folosesti diacritice (ă, î, â, ş, ţ; Ă, Î, Â, Ș, Ț) pentru o intelegere mai buna a textului.

  1. Numerotarea paginilor intr-o carte

Numerotarea unui manuscris pare simpla, dar nu este.

Pentru ca totul sa fie mai usor, puteti introduce numarul in pagina jos centrat, cu acelasi tip de font si dimensiune cu textul.

Daca aveti o grafica speciala pentru numarul paginii sau numerele sunt introduse la coltul paginilor, trebuie sa va asigurati sa nu fie prea aproape de margine si sa nu intre in zona de taiere a documentului la formatul finit.

numerotare-pagini
numerotare-pagini

Atentie! Numerele impare stau pe pagina din dreapta, iar cele pare pe paginile din stanga.

Noi, Tipografie digitala Color Cube, nu recomandam introducerea numerelor la interiorul paginilor cartii aproape de cotor, deoarece sunt dificil de citit.

  1. Ce este bleed-ul?

Daca intentionati sa lucrati cu o tipografie digitala trebuie sa cunoasteti anumiti termeni specifici, astfel incat sa va fie usor sa urmariti indicatiile tipografilor.

BLEED-ul este o extra margine adaugata lucrarii. Acest bleed urmeaza a fi taiat dupa tiparire, rezultand lucrarea la dimensiunile ei finale. Este folosit pentru a da continuitate culorilor de fundal pana la marginea lucrarii. Aceasta extensie previne imperfectiunile de taiere ale lucrariilor la dimensiunile finite, imperfectiuni datorate unor zone de margine care ar ramane necolorate.

Orice document gata de tiparit trebuie sa aiba adaugata aceasta zona de bleed, care in functie de tipul lucrarii poate fi intre 3 si 5 mm.

Tipografie Color Cube

Exemple de bleed:

3 mm bleed: carti de vizita, semne de carte, carduri, tichete, vederi, abtibilduri, stickere, etichete.

4 mm bleed: brosuri, pliante, plicuri, meniuri mici, postere, invitatii.

5 mm bleed: carti, cataloage, calendare mari, agende.

De asemenea, Tipografie Bucuresti Color Cube iti recomanda sa te asiguri ca ai incadrat elementele din pagina (text, imagini, logo, grafica, etc.) intr-o zona sigura, astfel incat sa nu fie prea aproape de margine si sa nu intre in zona de taiere a documentului la formatul finit.

  1. Ce distanta trebuie sa las de la cotorul cartii pana la text/imagine?

Tipografie Color Cube recomanda sa lasati libera o distanta de cel putin 1,5-2 cm de la cotor pana la text si de la text pana la marginea din dreapta. Sus si jos se lasa intre 1-2,5 cm.

  1. Cum procesez imaginile pentru tipar?

Tipografie Bucuresti Color Cube iti recomanda ca imaginile sa aiba o rezolutie de cel putin 300 dpi, astfel la tipar nu vor iesi pixelate. 300 dpi inseamna 300 puncte/inch al fotografiei.

Daca este vorba de un manuscris, imaginile se insereaza avand grija sa se incadreze corect in pagina, adica sa fie in zona sigura, sa nu fie prea aproape de cotor sau marginile de taiere.

O imagine de coperta trebuie sa fie suficient de mare astfel incat sa permita si includerea bleed-ului.

Atentie la Copyright! Tipografie digitala Color Cube va recomanda sa nu folositi imagini preluate de pe internet, deoarece majoritatea imaginilor pe care le veti gasi sunt protejate de legile drepturilor de autor, iar aceste imagini nu au rezolutie mare. Tipografie digitala Color Cube te redirectioneaza pe site-urile dedicate vanzarilor de fotografii de unde se pot achizitiona o gama varianta de ilustratii (exemplu: www.shutterstock.com, www.fotolia.com, www.istockphoto.com, etc).

  1. Ce dimensiune va avea cotorul cartii mele?

Dimensiunea cotorului este calculat in functie de tipul de hartie folosit, numarul de pagini si grosimea copertii. (Iti poti face o idee despre dimensiunea cotorului luand o carte din biblioteca si masurand grosimea numarului de pagini necesar.)

De exemplu, o lucrare tiparita la tipografie digitala pe hartie offset de 80 g/m2, cu un numar de 200 pagini, va avea cotorul de 20 mm.

La Tipografie Bucuresti Color Cube te ajutam cu calculul dimensiunii cotorului pentru lucrarea ta.

  1. Cum trimit manuscrisul la tipar?

Manuscrisul se transmite la tipar catre Tipografie Color Cube in format PDF. Acest format pastreaza toate caracteristicile manuscrisului, fara a fi alterat de diferitele versiuni ale programelor de editare text. Daca documentul este mare si are multe imagini, folositi un program de arhivare sau site-ul https://wetransfer.com.

  1. Cum aleg hartia potrivita pentru lucrarea mea?

Alegerea hartiei se face in functie de destinatia finala a lucrarii.

Offset si volumica:

O carte poate fi tiparita pe offset de 80 g/m2 (hartia obisnuita de copiator) sau pe volumica de 60 g/m2. Hartia volumica este mai usoara cu 10-20%, dar mai voluminoasa in comparatie cu cea offset si se foloseste la carti, brosuri sau manuale.

Hartie dublu cretata:

Aceasta hartie este mai deosebita, are un grad de alb extrem de ridicat si o foarte buna finisare a suprafetei. Hartia dublu cretata se foloseste de regula la materiale publicitare, cataloage, publicatii de arta, calendare, flyere, fluturasi, mape, brosuri sau reviste.

Hartia speciala (metalizata, texturata, colorata in masa):

Tipografie Color Cube foloseste aceasta hartie de cele mai multe ori la carti de vizita, invitatii, meniuri, plicuri.

Hartia colorata in masa este o hartie colorata din fabrica.

Hartia autocopiativa:

Printurile in tipografie digitala pe hartie autocopiativa se folosesc pentru formulare tipizate multi-part (chitantiere, facturiere) pentru imprimare de date variabile si pentru tiraje mici. Aceasta poate fi alba sau colorata.

  1. Ce coperti sa aleg? Coperti din hartie dublu cretata sau coperti scoarta (carte cartonata/hardcover)?

Copertile unei carti pot fi confectionate din hartie dublu cretata cu gramaj mare de 250-300 g/m2, plastifiata mat sau lucios. In aceasta varianta, cartea va fi mai usoara si mai putin costisitoare.

Coperti din hartie dublu cretata
Coperti din hartie dublu cretata

A doua varianta sunt copertile hardcover, confectionate din mucava cu grosimea intre 1.5-1.8 mm imbracata in tipar policromie plastifiat mat sau lucios. Acest tip de coperta este mai rezistent in timp, dar si mai scump. Pentru aceasta varianta, tirajul cartii trebuie sa fie de minim 10 bucati.

Copeti din mucava (hardcover)
Copeti din mucava (hardcover)
  1. Ce este forzatul?

Forzatul este o foaie dubla de hartie groasa, alba sau colorata, care face legatura dintre blocul de carte si scoarte, prin lipire. Acesta poate fi tiparit sau nu. Forzatul se foloseste doar la cartile cu coperti hardcover (mucava)!

Exemplu de forzat tiparit la Tipografie Bucuresti Color Cube

forzat-tiparit-tipografie-Color-Cube
forzat-tiparit-tipografie-Color-Cube
  1. Ce inseamna carte brosata?

Brosarea – este operatia de legare a paginilor unei carti.

Tipografie Color Cube face brosarea lucrarilor cu termoclei.

  1. Lucrare capsata sau brosata?

In functie de numarul de pagini si tipul de hartie ales, o lucrare se poate capsa sau brosa.

Se capseaza lucrari cu putine pagini (aproximativ 40 pagini, in functie de tipul de hartie).

De retinut! Numarul de pagini pentru o lucrare capsata trebuie sa fie un multiplu de 4.

O lucrare brosata trebuie sa fie formata dintr-un numar de pagini in multiplu de 2 (pagini pare si impare).

  1. Ce inseamna BT – Bun de Tipar?

BT-ul reprezinta acordarea „Bunului de Tipar“. Autorul isi da acordul ca lucrarea sa intre în producție.

Dupa oferirea BT-ului toata responsabilitatea asupra continutului lucrarii este a autorului. Din acest motiv, Tipografie Color Cube recomanda verificarea temeinica a lucrarii, inainte de oferirea BT-ului!

Tipografie Bucuresti Color Cube te asista pe tot parcursul etapelor de grafica si DTP prin care trece lucrarea, pana devine produs finit.

Vino sa faci cunostinta cu echipa Color Cube – Tipografie Digitala Bucuresti Sector 6 in Bulevardul Timisoara, nr. 104 A, sector 6, Bucuresti. Aici iti vom arata lucrarile noastre si vom bea impreuna o cafea. Iti garantam ca lucrarea ta va iesi foarte bine din tiparul nostru!

Daca mai ai si alte intrebari sau doresti o oferta personalizata ne poti contacta la numarul de telefon 0726.901.432; sau pe e-mail la adresa vanzari@colorcube.ro.